President Ilves: meie vastus terroristidele ei saa olla Euroopa sees piiride sulgemine

"Tänane on Euroopa tume päev," alustas Horvaatias ametlikul visiidil olev president Toomas Hendrik Ilves oma loengut "Euroopa ristteel" Zagrebi Ülikoolis, paludes kõigil tõusta leinaminutiks, meenutades nii hommikuste Brüsseli terrorirünnakute ohvreid.

"Euroopa on ristteel, tänane päev kinnitab seda veelkord," sõnas Eesti riigipea. "Valida on ühtsuse ja solidaarsuse või suletuse vahel."

"See oli rünnak Euroopa südames, mis on paljudele meist teiseks pealinnaks. Me oleme koos oma liitlase Belgiaga selles tragöödias," kinnitas ta.

President Ilvese sõnul peame isegi täna rahulikuks jääma ja meeles pidama, et need, kes põgenevad sõja ja terrori eest, pole terroristid.

"Kurjad ja populistlikud loosungid ei anna meile õigeid vastuseid ega muuda meie ühiskondi turvalisemaks," rõhutas Eesti riigipea.

"Meie vastus ei saa tugineda hirmule," ütles ta. "Meie vastus ei saa olla Euroopa sees piiride sulgemine, vaid tugevam koostöö julgeolekuasutuste vahel ja välispiiride kontrollimisel."

President Ilves nimetas murettekitavaks, kuidas paremäärmuslikud jõud koguvad Euroopas toetust: "Äärmuslike poliitiliste jõudude kasvav populaarsus Euroopas on meile suurem väljakutse kui põgenikekriis."

Eesti riigipea meenutas, et viimase poole aastaga on Horvaatiat läbinud üle 600 000 põgeniku.

"Teie reaktsioon ja suhtumine ühiskonnas on olnud rahulik ja vastutustundlik. Selles osas on Eestil, kellel pole põgeniketulva piiri taga, palju õppida," pöördus president Ilves Zagrebi Ülikooli tudengite ja õppejõudude poole. Tema loengut oli tulnud kuulama ka Horvaatia president Kolinda Grabar-Kitarović koos abikaasaga.