- Reset + PDFPrindi

"Pärnakad rabavad presidendi külalisi veisesaba ja küülikuga", Pärnu Postimees, 16. veebruar 2016

16.02.2016

Anu Villmann


Traditsiooni järgides valmivad presidendi vastuvõtuks soolased ja magusad suupisted Eesti tippkokkade ja kondiitrite käe all, kelle seas on tänavu Pärnumaa kolme restorani peakokad.

Aasta tähtsaima sündmuse hüvanguks annavad oma panuse Marko Lumera restoranist Raimond, Merike Kotsulim Lime Lounge'ist ja Herkki Ruubel golfirestoranist Eagle.

Nende ja veel üheksa koka valmistada on soolased sakusmendid.

Ettepaneku lüüa kaasa Eesti riigi sünnipäevalaua katmisel said meie kokad juba novembris-detsembris.

"Minu teada kutsutakse vastuvõtuks suupisteid valmistama kokad Eesti eri piirkondadest, et ei oleks liialt Tallinna-keskne köögitiim," seletas Tahkuranna golfiväljaku restorani Eagle peakokk Herkki Ruubel, kellele on see esimene kord presidendi vastuvõtule kutsutuid kostitada.

Kulinaariameeskonda palutud iga kokk käis välja kolm suupistet, mida presenteeriti Tallinnas Kadrioru lossis degustatsioonil.

Mille põnevaga külalisi tänavu kostitatakse, ei tohi enne pidu avaldada, küll annavad ampsudest aimu neis tarvitatavad toorained.

Ruubel valis oma suupistetesse eranditult kodumaise kraami: siia, veisesaba ja Kalamatsi meierei kitsejuustu.

Eeltöid 1800 sakusmendi valmistamiseks alustab Ruubel tuleva nädala alguses, pakib siis hea ja parema golfirestoranis autole ja põrutab 24. veebruari varahommikul Tallinna.

Viimase lihvi saavad hõrgutised vahetult enne serveerimist.

"Kokale on see suur asi ja väljakutse sellist mõõtu üritusele panus anda. Ega see ole kerge, meedia tähelepanu on ju tohutu," tõdes Ruubel.

Lime Lounge'i peakokka Merike Kotsulimi valdas samuti uhke tunne, kui detsembris potsatas tema kirjakasti pakkumine aastapäeva vastuvõtuks suupisteid teha.

"Ma ei tea, miks sel korral just mind välja valiti, aga võib-olla on üks põhjus see, et Lime Lounge jõudis mullu 50 parima Eesti restorani hulka ja meil läks Pärnu restoranide nädalalgi väga hästi. Paistab, et Pärnu söögikohtade käsi käib üldse hästi, oleme orbiidile tõusnud," rõõmustas Kotsulim.

Kotsulim kavatseb pidupäevalisi üllatada Vändra päritolu suitsuangerjast, kohalikust peedist ja küülikumaksast valmistatud suupoolisega.

Kotsulimi ülesanne on teha ühtekokku 1500 (600, 400 ja 500) soolast palakest.

"Hakkame kohe uue nädala alguses ettevalmistustega pihta, teeme kõigi 1500 suupiste osised oma pisikeses Lime'i köögis valmis ja sõidame 24. veebruari hommikul Estoniasse suupisteid kokku panema," kirjeldas Kotsulim, kes võtab pealinna appi veel teisegi Lime Lounge'i koka.

Raimondi peakokk Marko Lumera peab riiklikul tähtsündmusel osalemist suureks auks ja väljakutseks. "Olen päris mitu aastat kokatööd teinud ja varem pole mind sellise kaliibriga üritusele kutsutud. Võimalus presidendi vastuvõtul kaasa lüüa on igale kokale tunnustus," leidis ta.

Lumera pakkus Eesti sünnipäevapeole välja suutäied küülikulihast, kõrvitsast ja Kolotsi talu kitsejuustust. Nagu kolleegid, teeb Lumeragi temalt tellitud 1600 suupiste jaoks ettevalmistused kodurestoranis ja seab need pruukimisvalmis alles Tallinnas.

24. veebruaril toimuvale vastuvõtule Estonia teatri- ja kontserdimajas on kutsutud veidi üle tuhande inimese. Pidulistele serveeritakse seal ühtekokku 16 900 soolast ja 4200 magusat suupistet.