President Ilves: Eesti ja Kanada on head liitlased

"Eesti ja Kanada on tugevad liitlased, kellel on ühised huvid maailma turvalisemaks muutmisel ja sarnased arusaamad, kuidas seda teha," ütles president Toomas Hendrik Ilves eilsel kohtumisel Kanada kaitseministri Peter G. MacKayga.

Kuna nii Eesti kui ka Kanada kaitseväelaste suurimad välismissioonid asuvad Afganistani lõunaosas, rääkisid president Ilves ja kaitseminister MacKay pikemalt, kuidas aidata jalule tõusta sellel aastakümneid sõjategevuses kannatanud riigil.

"Mõistagi oleme me huvitatud võimalikult paljude riikide koostööst Afganistani julgeolekuolukorra parandamisel ja see tähendab eelkõige NATO liikmesmaade jõulist panustamist," ütles Eesti riigipea. "Samas on aga selge, et Afganistani probleemi lahendus ei ole vaid sõjaline, vaid see vajab kõige mitmekülgsemaid tsiviilprojekte, mis tähendab ka Euroopa Liidu ja ÜRO senisest suuremat panust ning kõigi rahvusvaheliste organisatsioonide tegevuse väga tihedat koordineerimist."

Samas tunnustas president Ilves Kanadat läbimõeldud sotsiaalsete tagatiste eest, millega on kaitstud välismissioonidel haavata saanud sõdurid või seal hukkunud sõdurite perekonnad.

Eesti riigipea kutsus Kanadat osalema Tallinnas avatud NATO küberkaitsekeskuses, millega on praegu seotud seitse riiki.

"Võimalike küberrünnakute tõrjumiseks valmistumine on sama oluline nagu näiteks õhuturberadarite olemasolu," sõnas president Ilves. "Kui me täna ei tegele küberkaitsega, siis homme-ülehomme võime olla olukorras, kus tuleb kurvalt nentida, et oleme hiljaks jäänud."

Eesti riigipea rõhutas, et küberturvalisus on 21. sajandi oluline riikide piire ületav väljakutse, millega toime tulemiseks on vaja tõhusat rahvusvahelist koostööd teadmiste vahetamiseks ja ennetustegevuse kavandamiseks, aga samuti küberkuritegevuse vastase seadusandluse ühtlustamiseks.

Vaata ka videoklippi etv24 veebikeskkonnas