President Ilves kohtus New Yorgis Makedoonia riigipeaga

President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna ÜRO Peaassambleel Makedoonia Vabariigi presidendi Branko Crvenkovskiga.

"Eesti tunnustab Lääne-Balkani majandustiigriks pürgiva Makedoonia reformipüüdlusi," ütles president Ilves kohtumisel.

Ta kinnitas Eesti toetust nii Euroopa Liidu kui ka NATO nn lahtiste uste poliitikale. Makedoonia soovib tulevikus ühineda mõlema organisatsiooniga.

"Liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga saavad alata niipea, kui olete selleks Euroopa Komisjoni hinnangul valmis," sõnas president Ilves. "Ja te võite olla kindel, et Makedooniale kuulub Eesti toetus ka NATO suunal."

Presidendid Ilves ja Crvenkovski rääkisid pikemalt ka Lääne-Balkani regiooni üldpoliitilisest olukorrast ning Kosovo staatusest.

"Eesti toetab Ahtisaari esitatud Kosovo staatuse ettepanekuid ja tunnustab tema tööd," ütles president Ilves. "Me peame oluliseks, et Euroopa Liit säilitaks sisemise ühtsuse nii läbirääkimiste käigus kui ka nendele järgneval perioodil. Samuti toetame Euroopa Liidu, NATO ja Ameerika Ühendriikide tegevuste koordineerimist."