- Reset + PDFPrindi

"Ärmal tutvustati toidu vaakumkotis küpsetamist", Maaleht, 22. august 2013

22.08.2013

Heli Raamets


Neljapäeval kogunes presidendipaari Ärma tallu sadakond talunikku ja kokka, kellele tutvustati toiduainete tervislikke töötlemisviise.

Tänavu kolmandat aastat järjest toimunud toiduteemalisel üritusel rääkisid Andrus Laaniste Nero restoranist ja Martin Meikas Pädaste mõisa restoranist toidu madalal kuumusel töötlemisest.

Kokkade jutust selgus, et kala on võimalik küpsetada 38 kraadisel temperatuuril. "See on nagu väike palavik," märkis presidendi abikaasa Evelin Ilves.

Liha küpseb vaid 50-60 kraadi juures.

Nipiks on siin vaakumküpsetamine (Sous Vide), mis muudab võimalikuks toidu õrnalt küpsetamise omas mahlas. Küpsetatav toit ei kuiva ja selle toitainete sisaldus ei vähene.

Andrus Laaniste selgitas, et kui tavaolukorras hakkab vesi keema 100 kraadi juures, siis olenevalt vaakumist võib vesi keeda ka miinuskraadidel. Köögis kasutatava vaakumi puhul jääb keemistemperatuur enamasti 20-30 kraadi juurde. "See võimaldab kasutada madalaid temperatuure," selgitas ta.

Vaakumküpsetamine näeb välja nii, et liha, kala või köögiviljad maitsestatakse ja pannakse vaakumkotti, see omakorda asetatakse veevanni ja pistetakse ahju. Ahjus küpseb toit madalal kuumusel tavapärasest pikemat aega. "Praadimine ei ole tervislik, aga madalal kuumusel küpsetamine on, nii säilib toidu loomulik maitse ja kasulikud ained," selgitas Laaniste.

Kodus kasutamiseks tõi ta välja veelgi lihtsama võimaluse - madalal temperatuuril küpsetamise ilma vaakumita. Tervislikud toidu valmistamise viisid on veel airutamine ja survepotis keetmine.


Artikkel Maalehe veebilehel.