Vabariigi President kohtus Sloveenia liidritega

Sloveenias töövisiidil viibinud Eesti president Toomas Hendrik Ilvese kohtumistel Sloveenia riigipea Danilo Türk’iga ning riigi juhtkonnaga keskenduti Gruusia konflikti järelmite arutamisele ja Lääne-Balkani probleemistikule.

Nii Eesti riigipea kui ka Sloveenia liidrid tunnustasid Euroopa Liidu eesistuja - Prantsusmaa - vahendustegevust Vene-Gruusia konflikti ajal ning väljendasid lootust, et Venemaa täidab seekordsed lubadused viia kõik oma väed 7. augusti eelsetele positsioonidele.

Kohtumistel avaldati toetust vähemalt 200 Euroopa Liidu tsiviilvaatleja kiirele saatmisele Gruusiasse mandaadiga, mis lubab neil tegutseda kogu Gruusia territooriumil.

“Endiselt tuleb lähtuda Gruusia territoriaalsest terviklikkusest ja suveräänsusest vastavalt ÜRO resolutsioonile nr 1808 (2008) ja sellele eelnevatele resolutsioonidele,” rõhutas president Ilves.

“Eesti pooldab kontaktide jätkamist Venemaaga, ent on jätkuvalt seisukohal, et kõik Euroopa Liidu-Venemaa koostööd puudutavad edasised otsused - ka läbirääkimiste jätkamine uue koostööleppe üle - on otseselt seotud Sarkozy-Medvedevi rahuplaani täitmisega Venemaa poolt,” ütles president Ilves. ”Arvame, et Euroopa Liidus algatatud Venemaaga suhete analüüsimine peaks käsitlema küsimust, kas meil on ühiseid väärtusi Venemaaga ja mida see tähendab meie strateegilisele partnerlusele.”

Eesti riigipea sõnul on oluline, et Euroopa Liit kavatseb ka energiajulgeoleku küsimustele varasemast rohkem tähelepanu pöörata.

Eesti ja Sloveenia presidendid peatusid laiemalt olukorral Euroopa Liidu naabruses, rõhutades eriliselt vajadust, et Euroopa Liit saadaks tugeva toetussõnumi demokraatia ja turumajanduse valinud naaberriikidele.

Lääne-Balkani probleemidest kõneldes rõhutasid presidendid Ilves ja Türk selle Euroopa keerulise piirkonna tugeva toetamise vajadust, mis on oluline kontinendi stabiilsusele.

“Eesti toetab Lääne-Balkani riikide Euroopa-perspektiivi ja on siin omalt poolt andmas konkreetset abi, mis põhineb paljuski meie enda reformikogemusel,” ütles president Ilves.