President Ilves külastas Tartumaal pisikest juustutööstust ja Eesti suurimat tarkvaraettevõtet

President Ilves külastas pisikest juustutööstust
© Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves külastas täna Nõo vallas Luke külas Eesti ainsat hallitusjuustu tootjat OÜ Luke Farmimeiereid.

2005. aastal koostöös Eesti Maaülikooliga tegevust alustanud juustutööstuse omanik Aigar Brett tutvustas riigipeale meiereid, kus toodetakse kuus umbes tonn erinevaid hallitusjuuste, mille põhiline turg on Eestis.

Riigipea avaldas heameelt, et Eestis hinnatakse järjest enam kodumaist toorainet ja kodumaist toitu ning et maal on ettevõtlikke inimesi, kes talutootmises edukaks osutuvad.

“Eesti enda toit on parim,” tunnustas president Ilves Luke Farmimeierei hallitusjuuste proovides.

Tartus käis riigipea 1999. aastal Eesti ja Iisraeli ühisettevõttena loodud firmas Playtech. Ettevõtte juhtide sõnul on tegemist riigi suurima tarkvaraettevõttega, sest kui liita Playtechi Tallinna ja Tartu kontori töötajate arvud, töötab seal kokku üle 500 inimese. Firma arendus- ja äritegevus toimub lisaks Eestile ka Iisraelis, Bulgaarias, Suurbritannias.

Playtech Estonia juht Juha Olavi Korhoneni sõnul on nad viimasel ajal iga-aastaselt tööle võtnud 80-100 uut spetsialisti, kusjuures peamiselt otsitakse keskmise või kõrgtasemega spetsialiste, kelle leidmine Eestist on muutunud järjest keerulisemaks.

President Ilves, kes tegi ringkäigu Playtech’i töösaalides, õhutas sealseid IT-inimesi liituma Küberkaitseliiduga.

“Eesti on nüüdseks üdini e-riik ja seeläbi ka haavatav,” meenutas riigipea. “Kui te päeval töötate siin ja mõnel õhtul mõtlete, mida ette võtta, siis mõelge Küberkaitseliidule. See on just teie jaoks, võimalus teha midagi vajalikku oma riigi heaks.”