President Ilves tegi ringsõidu Raplamaal

Veskisepad OÜ
© Vabariigi Presidendi Kantselei

President Toomas Hendrik Ilves, kes tänasel ringsõidul Raplamaal kohtus omavalitsusjuhtidega ja külastas mitmed ettevõtteid, tunnustas siinsete inimeste pealehakkamist ning positiivset pilku tulevikku.

“Iga maakonna areng sõltub ka omavalitsuste koostööst, lisaks kodumaakonna edendamisele muudab see koostöö teid tugevaks samuti suhtlemisel keskvõimuga ja oma ettepanekute selgitamisel pealinnas,” ütles riigipea kohtumisel Raplamaa omavalitusjuhtidega.

Riigipea külastas Rapla valla Kalevi külas möödunud aastal avatud valmistoidu tootja Saarioinen Eesti OÜ tehasehoonet.

“On positiivne, et hoolimata keerulisest majandusajast investeerisid omanikud siia ligi 13 miljonit eurot ja tööd saab siin 110 inimest, kellest 80 on Raplamaalt,” ütles president Ilves. “Samuti on tähelepanuväärne, et te panustate just puhtale toorainele. Seejuures loodan, et mida aeg edasi, seda rohkem saate kasutada Eestimaist toorainet, mis eeldab kohalike toodete kvaliteeti, tootjate tarnekindlust ja tootearendust.”

1993. aastal Raplas perekond Kivi asutatud Uniplast OÜ-s, kus toodetakse spordi- ja matkavarustust ning kiletooteid, külastas riigipea tootmistsehhe ja kohtus MTÜ Ettevõtlikud Naised Raplamaal liikmetega.

“Uniplast on näide, kuidas väikeettevõtte edu on paindlikkus, mis aitab ka majandussurutise aja üle elada ja veelgi enam – areneda,” sõnas president Ilves.

Valtu külas taastatud Puraviku tuuleveskis tegutsevas Harri Riimi ja Lauri Laiapea sepikojas kiitis riigipea väikefirma omanikke Eesti sepakunsti hoidmise ja vana veski renoveerimise eest, mis on muutunud piirkonna üheks huviväärsuseks.

Kehtna Majandus- ja Tehnoloogiakoolis tutvustati president Ilvesele rasketehnika kompetentsikeskuse loomise kava, kus koostööpartneriteks on mitmed transpordiorganisatsioonid, samuti teadus- ja haridusasutused.

“Kehtna kool, kui ainus meie riigis rasketehnikale keskenduv õppeasutus, vajab arendamist, siin kaasaegse õppebaasi loomine on oluline kogu Eestile,” rõhutas riigipea.

President Ilves külastas ka Kehtna Mõisa OÜ-d, kellele kuulub üle 500 lüpsilehma, kanala ja väike lihatööstus. Tootmist tutvustanud ettevõtte üks omanikke Märt Riisenberg pidas tähtsaks ühistulist tegevust põllumajanduses, mis muudab selle tugevamaks ja kaasaegsemaks.

Ringsõidu Raplamaal lõpetas riigipea Keavas, 1300 liiget ühendavas Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistus. Selle juhatuse esimees Taavi-Tanel Bulitko andis ülevaate veiste tõuaretusest Eestis.

“Innovaatilisus ja rahvusvaheline koostöö tõuaretuse vallas on kaasa aidanud sellele, et Eesti piimatoodang on Euroopa parimate seas, selle eest tuleb tunnustada meie tõuaretajaid ja veisekasvatajaid,” ütles president Ilves.

Riigipead saatis Raplamaa ringsõidul maavanem Tiit Leier.