President Ilves kohtus Ungari presidendiga

Kohtumine Ungari presidendiga
© Vabariigi Presidendi Kantselei

Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves kohtus täna/reedel New Yorgis oma Ungari kolleegi Pál Schmitt'iga, et arutada Eesti ja Ungari kahepoolsete suhete kõrval ka koostööd Euroopa Liidus ja NATOs.

President Ilves tunnustas Ungari otsust liituda kaheksanda riigina Tallinnas paikneva NATO küberkaitse kompetentsikeskusega ning koos sellega panustada ühisesse võitlusse nüüdisaja turvariskide vastu.

"Jagades koos Ungariga vastutust NATO missioonil Afganistanis, tajume me ühiselt ka julgeoleku laiemat mõõdet ja sedagi, et tänapäeval saab inimeste elusid ohustada ka näiteks haiglate, elektrijaamade ja teiste infrastruktuuride vastu suunatud küberrünnakute abil. Nendele ohtudele saame vastu seista vaid ühiselt," kinnitas president Ilves.

Tänase jutuajamise kesksel kohal olid Ungari prioriteedid Euroopa Liidu eesistumise ajal järgmise aasta esimeses pooles. Nende hulgas on Doonau strateegia vastuvõtmine, mille raames sätestatakse Doonau jõe riikide tihedam koostöö Euroopa Liidu raamistikus.

Doonau strateegia eeskujuks on Läänemere strateegia, mille idee üheks autoriks oli viis aastat tagasi toonane Euroopa Parlamendi saadik Toomas Hendrik Ilves.

"Euroopa Liidu alusleping ja kehtivad regulatsioonid loovad palju võimalusi regionaalse koostöö tihendamiseks ning koos sellega saame edendada oma majandust, lahendada näiteks keskkonnaprobleeme ning muu hulgas kahandada bürokraatlikku asjaajamist," ütles Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Schmitt peatusid ka Eesti ja Ungari kultuurisuhete ja hõimusuguluse temaatikal, kuivõrd 2012. aastal toimub Budapestis soome-ugri 6. maailmakongress, mille tööst on oodatud osa võtma ka Eesti riigipea.

Ungari president Pál Schmitt astus ametisse poolteist kuud tagasi 6. augustil 2010. "See oli minu esimene kohtumine Ungari uue presidendiga ning loodan, et tänane jutuajamine lõi hea aluse meie edasistele töistele suhetele," ütles president Ilves.

Täna õhtul peab Vabariigi President kõne ÜRO Peaassambleel, pärast seda korraldab ta vastuvõtu Eesti esinduses ÜRO juures.