President Ilves: Schengeni laienemine kinnitab meile, et on üks Euroopa

''Kuupäev 21. detsember 2007 – täpsemalt möödunud südaöö – peaks pidurdama jutte uuest ja vanast Euroopast. Veel ühtedel Euroopa Liidu sisepiiridel kontrolli kaotamine kinnitab meile selgelt, et on üks Euroopa,'' ütles president Toomas Hendrik Ilves, kes osales täna koos Läti Riigipea Valdis Zatlersiga Valgas ja Valkas Schengeni viisaruumi laienemise pidustustel.

''See on Euroopa, mille riigid ja rahvad usaldavad üksteist. Need riigid ja rahvad on üksteisele kindlad partnerid ja liitlased,'' lisas president Ilves

''Just usaldus ja liitlaseks olemine on meid täna toonud Eesti ja Läti piirile, aga mõtteliselt veel mitmetele Euroopa Liidu sisepiiridele,'' kõneles Eesti riigipea. Tema sõnul on tõkkepuude äraviimine, piiripunktide sulgemine ja paljude kinniaetud piiriteede avamine osa ühendatud Euroopa sisemise usalduse loost.

''Tõkked on langenud. Rada on avatud. Lapimaalt algav rada viib meid nüüd peatusteta – ka läbi Valga ja Valka – Portugali lõunatippu. See kõik on meie Euroopa,'' rõhutas president Ilves.

Vabariigi Presidendi kõne täisteksti võib lugeda siin.