President Ilves: Adžaaria on ärkamas vaikelust

“Kolm aastat tagasi Gruusiaga taasliitunud Adžaaria on ärkamas vaikelust ja muutub ligitõmbavaks piirkonnaks,” ütles Eesti riigipea tänasel kohtumisel Adžaaria Autonoomse Vabariigi juhtidega Batumis.

President Ilves, kes avas ka Eesti-Adžaaria äriseminari, tõdes, et majandus- ja kaubandusalane suhtlemisele Tallinna ja Batumi vahel võiks hoogu anda Eesti-Gruusia topeltmaksustamise vältimise leppe jõustumine, samuti investeeringute kaitse ja soodustamise leppe ning maanteetranspordi leppe sõlmimine.

“Kõik need kolm lepet aitaksid kaasa vastastikuseks ärisuhtlemiseks parema raamisiku loomisele,” sõnas president Ilves. “Vähemalt kahe esimese leppe vastu on aktiivset huvi tundnud ka Eesti firmad.”

Pärast Eesti-Adžaaria äriseminari osales president Ilvest saatev äridelegatsioon võõrustajate poolt korraldatud ekskursioonil äri- ja arendusobjektidele.

“Mul on hea meel, et Eesti ettevõtjatele pakub suurt huvi Gruusia tervikuna ja kitsamalt ka Adžaaria. Loodan, et sellestki visiidist tekkinud kontaktid aitavad kaasa konkreetsetele tegudele – uute ettevõtete loomisele ja ühistele investeeringutele,” ütles president Ilves.

Eesti ettevõtjad tundsid eeskätt huvi Adžaaria kui turismipiirkonna vastu, rõhutades oma sealsetele kolleegidele, et turismi- ja puhkemajandust saab edendada ka aastaringselt, mitte vaid maist septembrini.

Adžaaria on kiire majandusarenguga piirkond, mille Poti ja Batumi sadamad on ühtlasi Gruusiat läbivate transiiditeede sõlmpunktideks. Lähiajal saab valmis Batumi uus lennujaam ja avatakse uued lennuliinid Euroopasse.

Viimase paari aastaga on Adžaariasse tehtud üle poole miljardi USA dollari ulatuses välisinvesteeringuid, peamiselt Ukrainast, Kasahstanist ja Taanist.