Vabariigi President külastab täna Oulut

Soome Vabariiki eile riigivisiidile saabunud president Toomas Hendrik Ilves ja proua Evelin Ilves külastavad täna Oulut, mida Eesti riigipea nimetas põhjanaabrite üheks olulisemaks innovaatika- ja teaduskeskuseks.

Vabariigi President ja teda saatev äridelegatsioon kohtuvad Oulu maakonna ja linna juhtidega, külastavad Oulu ülikooli, Kaleva kirjastust, teadusparki, ettevõtet PKC Group.

“See on linn, kus saavad kokku traditsioonid ja julgete mõtete realiseerimine,” ütles president Ilves Oulu linnavalitsuses tema auks antud lõunasöögil. “Tänane päev on kinnitanud minu veendumust, et innovaatilisi ideid rakendada ja rahuldustpakkuvalt elada on võimalik ka väljaspool metropole. Oulu – kiiresti arenev, nooruslik, visioonide ja julgete katsetuste linn – on selle ilmekas näide.”

Eesti riigipea lisas, et lisaks on Oulu, kuhu ehitati Põhjamaade esimene teaduspark, heaks eeskujuks, kuidas ühendada omavahel kõrgtehnoloogia ja inimeste heaolu.

Oulu ülikoolis, kus on võimalik õppida ka eesti keelt, ütles president Ilves, et Soome on teinud oma tuleviku kindlustamiseks kahte olulist asja: üles ehitanud väga konkurentsivõimelise haridussüsteemi ja arendanud teaduspõhist majandust.

“Pean oluliseks, et kõrgharidus ja teadus ei koonduks ainult pealinna ja selle lähiümbrusesse,” sõnas Eesti riigipea. “Tõsi on see, et kui noored läheksid kõrgharidust omandama pealinna, siis on suurem tõenäosus, et nad leiavad sealt endale ka töökoha ja jäävadki sinna.”

President Ilvese sõnul on Oulu ülikool kogu Põhja-Soome jaoks hindamatu väärtus nii kõrghariduse andjana kui ka teaduspõhise keskkonna ja kõrgeid nõudmisi seadvate töökohtade loojana. “See on oluline regionaalpoliitiline aspekt, mis annab noortele stiimuli jääda kodukohta – kui sul on võimalus õppida ja elada motiveerivas keskkonnas, siis pole põhjust minna mujale paremat elu otsima,” ütles riigipea.

President Ilves korraldab õhtul Eesti suursaatkonnas vastuvõtu. Riigipea ja proua Evelin Ilves saabuvad tagasi Eestisse homme pärastlõunal.

Presidendi kantselei avalike suhete osakond
Kadriorus 15. märtsil 2007