President Ilves kohtus Tartu linna juhtidega ning külastas ettevõtteid Sangar ja Metec

President koos Tartu Poku lasteaia Käokuku rühmaga.
© Jaak Nilson

“Tartu pole ainult Lõuna-Eesti arengumootor, vaid vaimne, hariduslik ja vaba mõtte tõmbekeskus kogu Eestile,” ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Tartu Raekojas linna juhtidega.

Riigipea tunnustas linnavõimu rõhutatud tähelepanu – ja seda keerulise majandusaja kiuste – Tartu elukvaliteedi parandamisele, nimetades seda eeskujuks ülejäänud Eestile.

President Ilvese hinnangul on oluline Tartu igakülgne avamine maailmale, milleks on vajalik nii hea teedevõrk, erinevad transpordiühendused, aga samuti näiteks välisspetsialistidele väga oluline inglise keelse õppega gümnaasium. Selle loomisega Tartu linnavõim praegu tegeleb.

“Kui tahad olla rahvusvaheline linn, peab siin olema ka rahvusvaheline kool,” ütles riigipea.

President Ilves õhutas Tartut üha enam kasutama linna arenguks Euroopa Liidu struktuurifondide võimalusi: “Peaksime tegutsema siin targalt ja visalt, sest kui omavalitsus ise jõuliselt ei suru, saab selle Euroopa Liidu raha keegi teine, kuid just struktuurifondid on heaks regionaalpoliitiliseks hoovaks, et kõik ei koonduks Tallinna.”

Riigipea külastas täna Tartus Baltikumi ja Skandinaavia suurimat särgitootjat AS-i Sangar, kes on suutnud majanduslangusele vastu seista ning säilitada enamuse kodumaisest ja välisturust, eksportides enamuse oma toodangust Rootsi, Soome, Hollandisse, Lätti ja Leetu.

“Sangari paindlikkus ja kvaliteet on üheks oluliseks põhjuseks, miks ettevõte suudab edukalt toime tulla ning on jäänud peale heitluses odava tööjõuga piirkondadega,” sõnas president Ilves.

Samuti käis riigipea Lõuna-Eesti juhtivas metallitööstusettevõttes Metec, mis toodab autode lisavarustust, põllumajandus-, metsandus- ja teetöötehnikat, aga samuti teeb allhanget meditsiini- ja toiduainetetööstusele. Ligi 90 protsendi ettevõtte toodangust läheb ekspordiks.

“Teie firma on hea näide sellest, kuidas esmalt koduturul tugevalt kanda kinnitanud ettevõte jõuab edasi välisturgudele ja jääb oma toodanguga seal püsima,” ütles president Ilves, kiites Metec’it ka selle eest, et juhtkond on osanud arukalt kasutada Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse eksporditoetust. “Majanduskriisist tuleb kiiremini välja see, kes panustab uute toodete arendusse ega jää lootma vaid olemasolevale ja just see ongi teie ettevõtte edukuse üheks aluseks.”