kantseleis

Valik meediakajastusi

- Reset + Prindi

"Saarlased ja muhulased lõid Ärmal väärtuslikke sidemeid", Meie Maa, 22. august 2014

22.08.2014

Ines Vapper


President Toomas Hendrik Ilvese ja Evelin Ilvese kutsel kogunesid teisipäeval, 19. augustil Ärmal Eesti toidu väiketootjad ja mitmete söögikohtade peakokad. Saare- ja Muhumaalt oli koosviibimisele oodatud 12 tootjat, kellest kohale tuli seitse.

Toiduedendajate arutelu põhines teemal "Eesti köök kui Põhjala köögi osa", mis on praegu aktuaalne seoses Eesti liikmelisusega Põhjamaid ühendavas organisatsioonis New Nordic Food.

Kokad ja tootjad püüdsid koos leida lahendusi, kuidas tuua kvaliteetne kohalik tooraine stabiilselt meie söögikohtade menüüdesse.

Oma hinnangud esitasid Mihkel Olt, Erra Agro OÜ ja Viru Toit juhatuse liige, Kaja Kesküla Alt-Lauri talust, Kalle Hamburg Eesti Talupidajate Keskliidust, Karen Allas MTÜ-st Saaremaa Turundusühing ning toitlustuse poolelt Ives Le Ley Pädaste mõisast, Dmitri Haljukov restoranist Cru, Toomas Lääts restoranist Diip ja Tartu mitme söögikoha osanik Joel Ostrat.

Põllumajandusminister Ivari Padar tutvustas Eesti toidu programmi aastateks 2015–2020, mis keskendub kodumaise toidu tutvustamisele siseturul, meie koolides ja välisturgudel ning mida nägime viimasel üldlaulupeol Tallinna Lauluväljakul püstitatud Eesti toidu kolmes telgis.

Esmakordselt taolisel üritusel osalenud Maria Kaljuste sõnul oli koosviibimise väärtuseks kohtuda inimestega, kellega tavaelus poleks tõenäoliselt ealeski kokku puutunud. Sellegi poolest täiesti uusi tootjaid Kaljuste jaoks Ärma talu koosviibimisel ei olnud, sest hakkaja naisterahvas on end toidutootjate valdkonna tegijatega hästi kursis hoidnud.


Mandril huvi Saare tootjate vastu


"Suur väärtus reisil Ärmale oli kas või sellegi näol, et sain sõita autos ja vahetada muljeid koos teiste Saaremaa toiduedendajatega. Tavaelus on raske leida kümmetki minutit, et kokku saada ja oma toidutootmise kogemustest rääkida," rääkis Kaljuste.

Presidendipaari korraldatud koosviibimiselt saadud kontaktidest on kohalolnud Saare tootjatele tulevikus kahtlemata suur kasu. Juba järgmisel nädalal sõidavad tootjad Tartu taluturult ja ka mitmete mandri restoranide kokad Saaremaale spetsiaalselt kohale, et vaadata, kuidas meie toodete valmimisprotsess täpselt välja näeb.

Kaljuste hinnangul on aga saaremaise looduse kättesaadavusest ja hooajalisusest tingituna olnud siinsete restoranipidajate huvi tema toodete vastu mandri söögikohtadega võrreldes tunduvalt leigem. Küll aga on Maria Kaljuste toodetest juba huvitatud Tallinnas asuva pererestorani Nano omanik, modelliärinaine Beatrice Fenice.

Saaremaalt sõitis teist aastat järjest koosviibimisele ka Kiratsil asuva Saksa talupoe omanik Tõnu Munk, kelle sõnul on samuti tegemist ühe igati toreda ja tänuväärse ettevõtmisega. Tema lemmiktooteks oli sel aastal Ida-Virumaal toodetud kitsejuust, mis on plaanis ka Saksa talupoodi müüki võtta.

Munga arvates oli tänavune üritus õnnestunum ja põhjalikum, sest arutelu oli enam tootjaile orienteeritud, eelmisel aastal toimunud kooviibimine olnud aga rohkem loengu vormis.


Artikkel Meie Maa veebilehel.