kantseleis

Valik meediakajastusi

- Reset + Prindi

"Ärma talus läks kaubaks kodumaine toit", Sakala, 27. august 2013

President Toomas Hendrik Ilves tutvustas külalistele Ärma talu. Muu hulgas näitas ta aias kasvavaid puid, millel on juures istutajate nimed, näiteks Lennart Meri ja Tiit Vähi. Need puud, millele nime lisatud pole, on presidendi enda mulda pandud.
© Elmo Riig (Sakala)

27.08.2013

Sigrid Koorep


Presidendipaari kutsel kogunesid möödunud neljapäeval Ärma tallu Eesti toidu edendajad. Väiketootjad ja restoraniomanikud veetsid seal pärastlõuna, mille kestel ammutasid väärt teadmisi ja maitsesid uusi kodumaiseid suupisteid.

Niisugune kohtumine leidis aset juba kolmandat aastat. Seekordne põhiteema oli tervislik toiduvalmistamine. Nagu ütles Evelin Ilves, näevad väiketootjad tihti vaeva, et kasvatada tervislikku vitamiinirikast toitu, kuid sellest pole eriti kasu, kui söögi valmistamise käigus suur osa kõigest väärtuslikust hävib.


Suhtlemise koht


President Toomas Hendrik Ilves kutsus külalisi üles omavahel vestlema, sest säärased tootjate ja restoraniomanike kokkusaamised on pannud aluse nende edukale koostööle. Selle kinnituseks noogutas tema sõnavõtu peale üks restoraniomanik, kes oli varasematel aastatel just Ärmalt oma toitlustuskoha tarvis väiketootjad leidnud.

Idee Eesti toidu edendajate kohtumine korraldada oligi sündinud sellest, et presidendipaar oli kuulnud üht restoranipidajat kurtmas, et pole kuskilt võtta kodumaist toorainet, ja õige pea pärast seda üht talunikku nurisemas, et pole sellist restorani, kuhu oma toodangut müüa, mistõttu läheb kõik suurtele kaubanduskettidele. Nüüd on Ärmal võimalik teineteist leida.


Kohalike tegemised


Abja-Paluojal Mulgi kõrtsi juhatav Külli Sink rääkis, et oli Eesti toidu edendajate kohtumisel esimest korda ja kuigi palju ümberkaudseid väiketootjaid ta seal ei kohanud. Temal on aga kohalike põllumeeste ja köögiviljakasvatajatega hea koostöö. «Praegu ka võtan kaupa kohalike käest, näiteks Vana-Kariste ja Sarja kandist. Talvel on raskem, siis oleme ikkagi ladudega koostööd teinud. Sügisel on aga tomat ja kurk siit kandist.»

Maitserohelist, ka näiteks tüümiani ja punet, kasvatab Sink ise ning on seda peenart järjest laiendanud. Õunad tulevad samuti oma aiast. Söögikoha magustoidumenüü vahetub vastavalt aastaajale. «Kevadel oli rabarberikook, aga nüüd teeme õunakooki. Suvega sai väga populaarseks marjasmuuti, mis on ka kohalikust toorainest.»

Polli aiandusuuringute keskuse tootearenduse ja säilitusosakonna tehnik Pille Põllumäe tutvustas Ärmale kogunenutele keskuse uusimat toodet, mis tuli välja alles augustis. Kristiina Singeri retsepti järgi valmistatavate kuivatatud toorsnäkkide koostisosad on näiteks maasikas ja punapeet, suvikõrvits, tomat ja basiilik, samuti sibul.

«Linaseemned on kõikides sees — see hoiab neid koos,» lausus Põllumäe ning lisas, et Ärmal on väljas nelja sorti snäkke, aga kokku on neid kümme ja müügile on nad jõudnud alles mõnda kohta Tallinnas.